ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην ΑΤΕ
ΑΠΕΡΓΙΑ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Στην τελική ευθεία για την αντιδραστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος έχει μπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε πλήρη συμπόρευση με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και τα πιο ισχυρά τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου.
Πρόκειται για πρωτοφανή αντεργατική αναδιάρθρωση, που υπερβαίνει το νόμο Γιαννίτση, το νόμο Λοβέρδου–Κουτρουμάνη, τα πορίσματα των επιτροπών «σοφών» και τις ως τώρα αντιλαϊκές νομοθετικές παρεμβάσεις. Το σχέδιο νόμου που παρουσίασε η κυβέρνηση ως δική της πρόταση για τη «διαπραγμάτευση» που θα ακολουθήσει, ως γνωστό σήριαλ πλέον, με τους «θεσμούς» και τους «δανειστές», προβλέπει καταιγισμό μέτρων και σαρωτικών αλλαγών στις συντάξεις, στις εισφορές και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Κατεδαφίζει όλα όσα ισχύουν στο ασφαλιστικό σύστημα μέχρι σήμερα. Το νεοφιλελεύθερο έκτρωμα για το νέο ασφαλιστικό καταργεί κάθε απομεινάρι κοινωνικού-αναδιανεμητικού χαρακτήρα και μετατρέπει την κοινωνική ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση. Δημιουργεί ένα άλλο σύστημα, βασισμένο στις νεοφιλελεύθερες λογικές των ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ, σύστημα που ήδη ισχύει σε μια σειρά χώρες και διέλυσε πλήρως το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό δεν θα εξαντληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά θα υπάρχουν ειδικές ρήτρες που θα μεταβάλουν το ύψος των συντάξεων αυτόματα, δικτατορικά, χωρίς να απαιτούνται κάθε φορά νέες νομοθετικές ρυθμίσεις!
Με το νόμο αυτό γενικεύεται και κλιμακώνεται η εκμετάλλευση του συνόλου των εργαζομένων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καταστρέφονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης. Επιβάλλεται ένας απίστευτος ρατσισμός απέναντι στη νέα γενιά που την «αξιολογούν» για μια σύνταξη των 170 ευρώ, ένα μισθό των 300 ευρώ και μια δουλειά 5μηνης ανάσας (όταν τη βρίσκει) μέσα στην ασφυξία της ανεργίας και της μετανάστευσης. Ετοιμάζουν σε όλο το λαό «μαύρα γηρατειά» με επιδόματα πείνας και περίθαλψη «ράντζου» σε νοσοκομεία αποθήκες ανθρώπων.
Η απάντηση και στάση των εργαζομένων, της νεολαίας, όλων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων μπορεί να είναι μόνο μία: Μην τολμήσετε να το φέρετε! Επιστρέφεται ως απαράδεκτο. Δεν πρέπει να φτάσει καν στη Βουλή ένα τέτοιο έκτρωμα.
Κυβέρνηση-εργοδοσία-ΕΕ-ΔΝΤ θέλουν να νομοθετήσουν:
Σύνταξη-φιλοδώρημα, δουλειά μέχρι τον τάφο,
χωρίς περίθαλψη και ταμεία διαλυμένα
Η κυβέρνηση δια των υπουργών και βουλευτών της λέει προκλητικά ψέματα για τον επικείμενο νόμο και την αντιδραστική τομή που θα φέρει στο ασφαλιστικό. Με χυδαία επικοινωνιακά κόλπα και φτηνή προπαγάνδα κάνει το «άσπρο-μαύρο»! Και φυσικά έχει την πλήρη στήριξη όλων των καθεστωτικών ΜΜΕ, των μνημονιακών «παπαγάλων» που πάλι κράζουν «να σωθεί η χώρα»! Αντίθετα από ότι λένε κυβέρνηση-κανάλια-εργοδότες και «δανειστές», το ασφαλιστικό είναι βαθιά αντιλαϊκή τομή που θα φέρει νέα φτώχεια, δεινά και εξαθλίωση στην κοινωνική πλειοψηφία!
Η πρώτη δόση των αλλαγών θα περιλαμβάνει συνοπτικά 10 μέτρα που θα εφαρμοστούν μέσα στο 2016:
1. Μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, τόσο στις νέες για τις οποίες θα εφαρμοστεί νέος τρόπος υπολογισμού που οδηγεί σε μικρότερες αποδοχές, όσο και στις ήδη καταβαλλόμενες, οι οποίες θα ξαναϋπολογιστούν με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Η σύνταξη χωρίζεται σε δύο μέρη, την «εθνική σύνταξη» και την αναλογική – ανταποδοτική. Η «εθνική σύνταξη» (σήμερα προβλέπεται στα 384 ευρώ ανώτερο όριο, αύριο ακόμα μικρότερη) για όσους είναι κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, θα δίνεται στα 67. Η αναλογική-ανταποδοτική σύνταξη, θα στηρίζεται στη σύνδεση εισφορών-παροχών, θα έχει ποσοστά αναπλήρωσης από 38% και θα ξεκινά από τα 170 ευρώ!
2. Κατάργηση όλων των ως τώρα ορίων των κατώτατων συντάξεων για όσους αποχωρούν από 1/7/2015 και μετά. Τα νέα ποσά για τις κατώτερες κύριες συντάξεις θα ξεκινούν από τα 170 ευρώ.
3. Κατάργηση των ασφαλιστικών ταμείων και των ειδικών διατάξεών τους, και ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο φορέα. Η κατάργηση όλων των Εθνικών Συστημάτων (ασφάλισης, πρόνοιας και υγείας) και η ενοποίησή τους σε ένα φορέα με κορμό το ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) έχει σκοπό την εξίσωση όλων των παροχών τους στα χαμηλότερα επίπεδα, δηλαδή ενοποίηση και εξίσωση στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Επίσης, αυτό θα οδηγήσει στην υφαρπαγή όλων των αποθεματικών και στο ξεπούλημα της περιουσίας των ταμείων.
4. Δραστικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και σταδιακή εξαφάνισή τους. Το ψαλίδι θα ξεκινά από 8% και θα φτάνει το 15% ή και το 30%.
5. Δραματική αύξηση εισφορών για ασφάλιση και υγεία για όλους τους εργαζόμενους, που οδηγεί και σε μείωση μισθών. Ταυτόχρονα, με τις νέες διατάξεις του νόμου συνθλίβονται κυριολεκτικά τα «μπλοκάκια» και οι αυτοαπασχολούμενοι (οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εργαζόμενοι), καθώς οι εισφορές διαμορφώνονται στο 38,45% επί του εισοδήματος τους!
6. Αυξήσεις σε τρεις δόσεις στις εισφορές των αγροτών που θα πάνε από το 7% στο 20% του ποσού της ασφαλιστικής τους κατηγορίας.
7. Μείωση κατά 10% ως 15% στο νέο εφάπαξ.
8. Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 δικαιούχοι. Από το 2020 καταργείται εντελώς, έτσι θίγονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
9. Ανατροπή στις πρόωρες συντάξεις με κρυφές αυξήσεις στα όρια ηλικίας και μείωση σύνταξης πάνω και από 40% για το Δημόσιο.
10. Κατάργηση των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης από το Δημόσιο.
Όλα αυτά έχουν και ένα ακόμα συνολικό αποτέλεσμα: Η κυβέρνηση νομοθετεί έτσι, ώστε, οι ασφαλισμένοι να εξαναγκάζονται ουσιαστικά -εφόσον αντέχουν οικονομικά- να ξαναπληρώνουν εισφορές σε επαγγελματικά ταμεία ή στην ιδιωτική ασφάλιση προκειμένου να έχουν στοιχειώδεις παροχές υγείας ή να καταφέρουν να επιβιώσουν στα γεράματα. Ενισχύεται έτσι και με αυτόν τον τρόπο το κεφάλαιο και οι ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι των ασφαλιστικών πολυεθνικών και των επιχειρήσεων υγείας. Αυξάνονται σημαντικά τα βάρη για όλη την κοινωνία, για τα φάρμακα, την περίθαλψη, την υγεία.
Συνολικά, κατεδαφίζουν το κολοβό, αναδιανεμητικό σύστημα. Διαλύουν ό,τι άφησαν όρθιο από το δημόσιο, ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέποντας το σε ανταποδοτικό – κεφαλαιοποιητικό.
Ο αντιασφαλιστικός νόμος δεν έρχεται λοιπόν για να «σωθεί» το ασφαλιστικό! Αλλά για να ενισχυθούν τα κέρδη της εργοδοσίας, τα «επενδυτικά» κίνητρα στα ντόπια και ξένα αρπακτικά, η εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού χρέους, η υποταγή στο δημοσιονομικό σφαγείο της ευρωζώνης. Δεν είναι ένα απλό προαπαιτούμενο! Αποτελεί μια στρατηγική απάντηση του κεφαλαίου και της ΕΕ στην κρίση, μια αγωνιώδης προσπάθεια να σώσουν τα κέρδη τους μέσα από τη δουλοποίηση των εργαζομένων.
Η συναίνεση που ζητά τώρα ο Τσίπρας είναι δεδομένη από τα συστημικά κόμματα. Καμία εμπιστοσύνη ή αυταπάτη για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΛΕΒΕΝΤΗ-Χ.Α. Μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα του Αυγούστου. Τα ίδια μέτρα ψήφιζε και η λεγόμενη «αντιπολίτευση» όταν ήταν κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς «οικουμενικά» κυβερνούν.
300 ευρώ σύνταξη στα βαθιά γεράματα να πάρουν ο Τσίπρας,
η κυβέρνησή του και όσοι ψήφισαν τα τρία μνημόνια!
Δεν μας ξεγελάνε οι κοινοβουλευτικές και επικοινωνιακές κορώνες. Απέναντι στη συναίνεσή τους για την καταστροφή μας, απαντάμε με μαζικό, λαϊκό ξεσηκωμό. Με ταξικό πόλεμο. Δεν τους φοβόμαστε, ούτε τους πιστεύουμε άλλο πια. Δεν ζητάμε «δικαιοσύνη στην εξαθλίωση». Απαιτούμε να πάρουμε πίσω όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Απαιτούμε όσα μας ανήκουν. Τον κλεμμένο πλούτο που παράγουμε!
Για το κεφάλαιο και τις πολιτικές δυνάμεις, που με την πολιτική τους το υπηρετούν, οι αντιδραστικές τομές που επιχειρούνται είναι άρρηκτα δεμένες με την ανάταση της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της «εθνικής» οικονομίας, με την πολιτική κυριαρχία και τους όρους εκμετάλλευσης και χειραγώγησης της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, το ασφαλιστικό συνδέεται τόσο με τις αμοιβές, τις παροχές και την υγειονομική περίθαλψη, την πρόνοια, και τις συντάξεις, όσο και με το συνολικό «σχέδιο ζωής» κάθε ανθρώπου.
Καλούμε σε γενικό απεργιακό και λαϊκό ξεσηκωμό ΑΜΕΣΑ. Δεν περιμένουμε τα αποτελέσματα της “διαπραγμάτευσης” - κοροϊδία. Καλούμε όλες τις μαχόμενες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση σε ένα ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής της επίθεσης.
- Για να μπλοκάρουμε τον αντιασφαλιστικό νόμο και κάθε αντιλαϊκή επιλογή. Να μην τολμήσουν να το φέρουν στη Βουλή. Να αναπτυχθεί μεγάλο ποτάμι οργής που θα αποτρέψει οποιονδήποτε να καταπατήσει τη λαϊκή θέληση και αποφασιστικότητα.
-Για να ανατρέψουμε την κανιβαλική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε κυβέρνηση που εφαρμόζει την ίδια πολιτική
Όλοι σε θέση μάχης!
Να μην περάσει, να ανατραπεί το αντιασφαλιστικό έκτρωμα και η πολιτική κυβέρνησης-δανειστών
Τώρα είναι ώρα μάχης. Με Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε κλάδο, σωματείο, χώρο δουλειάς. Με πολύμορφες κινητοποιήσεις και δυναμικές ενέργειες σε εργασιακούς χώρους, πόλεις και γειτονιές, συνολικά σε όλη την κοινωνία. Με πρωτοβουλίες αγώνα και συντονισμού. Προειδοποιητική απεργία μέσα στο Γενάρη.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, του συνταξιούχους, τη νεολαία, να μπουν σε θέση μάχης και σύγκρουσης. Όλα τα αγωνιστικά συνδικάτα και τις ταξικές δυνάμεις να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη όλων των απαραίτητων μορφών, που θα συνενώσουν την οργή και την ανάγκη αποφασιστικής αναμέτρησης και απάντησης στην αντιδραστική και βάρβαρη αντι-ασφαλιστική τομή που επιχειρείται.
Με
-Κοινό μέτωπο και συντονισμένο αγώνα και δράση εργαζομένων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, ανέργων, νεολαίας, αυτοαπασχολούμενων και φτωχομεσαίας αγροτιάς.
-Αγωνιστικό Συντονισμό σωματείων, λαϊκών συνελεύσεων, επιτροπών αγώνα που θα ξεπερνά τα όρια της απλής διαμαρτυρίας, του «αγώνα για την τιμή των όπλων» ή για «την εξαίρεση του δικού μου κλάδου», που δεν θα δώσει τη μάχη με μια 24-ωρη τη μέρα ψήφισης του νόμου. Συντονισμό και εργατικό αγωνιστικό ποτάμι που θα συγκροτείται σε ανεξάρτητο και ενωτικό σχέδιο για νικηφόρους αγώνες και πλατύ, μαζικό ταξικό συντονισμό αγωνιστικών σωματείων και επιτροπών αγώνα, σε διάκριση από τις άσφαιρες διαμαρτυρίες που θα κάνει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, ο παλιός και νέος κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, αλλά και ο κομματικός και ελεγχόμενος -μη ανατρεπτικός τελικά- σχεδιασμός του ΠΑΜΕ.
Παλεύουμε από τη θέση των δικών μας σύγχρονων αναγκών και συμφερόντων.
Παλεύουμε για όσα χρειαζόμαστε και αξίζουμε, κόντρα στην πολιτική και τα συμφέροντα εργοδοσίας-δανειστών-κυβέρνησης
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
- Το καθολικό δικαίωμα στην δημόσια κοινωνική ασφάλιση και δημόσια δωρεάν περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
- Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.
- Το κόστος της ασφάλισης να βαρύνει τους εργοδότες και το κράτος, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανέργους.
- Ανώτατο συνταξιοδοτικό όριο στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας ή στα 60 έτη ηλικία ή (58 για τις γυναίκες, τα Βαρέα/ανθυγιεινά, κλπ). Μόνο με τη μείωση του χρόνου εργασίας και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης μπορεί να υπάρξει μεγάλη άμεση μείωση της ανεργίας, να βρουν οι νέοι δουλειά!.
- Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στο δημόσιο. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού, τώρα!
- Δουλειά για όλους, σταθερή, πλήρης και ασφαλισμένη. Κατάργηση της μαύρης-ανασφάλιστης εργασίας με αυστηρές ποινές στους εργοδότες. Κατάργηση όλων των μορφών ευέλικτης και ελαστικής εργασίας. Ενιαίες σχέσεις και αμοιβές εργασίας.
- Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης. Πλήρης ασφάλιση και περίθαλψη για τη μερική απασχόληση, την ελαστική και εκ περιτροπής εργασία, τις διάφορες μορφές μαθητείας και κατάρτισης, την απασχόληση με βάουτσερ ή σε προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», τα χρόνια στράτευσης.
- Καμιά σύνταξη κάτω από το βασικό μισθό τον οποίο παλεύουμε στα συνδικάτα και προτείνουμε στα σχέδια ΣΣΕ. Κρατική διασφάλιση όλων των συντάξεων που υπερβαίνουν αυτό το ύψος, αλλά και των εφάπαξ.
- Όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα, Έλληνες ή μετανάστες, εργαζόμενοι ή άνεργοι να έχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:
- Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, κ.λπ.) και οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων.
- Να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου και ο νέος νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ασφάλιση.
- Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δις ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δις που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, αλλά και τα δις που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ. Η ανακεφαλαιοποίηση του Δεκεμβρίου 2015, έφερε τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία, με την απομείωση της αξίας της περιουσίας τους, συνέπεια της απαράδεκτης τακτικής του τζογαρίσματος των αποθεματικών σε μετοχές.
-Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις έκδοσης και απονομής των συντάξεων και του εφάπαξ
Εργαζόμενοι-ες, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι,
Όλα αυτά είναι άμεσες ανάγκες μας, αποτελούν ζωτικά συμφέροντα και αιτήματα για να ζήσουμε ως άνθρωποι, με αξιοπρέπεια. Τίποτα λιγότερο! Προσκρούουν όμως στο σύγχρονο τείχος που έχει διάφορα ονόματα: Δημοσιονομικό Σύμφωνο, Μνημόνια, Συμφωνίες, Αξιολόγηση. Στα συμφέροντα και την πολιτική του ταξικού αντίπαλου δηλαδή και όσων εξυπηρετούν με την πολιτική τους τα συμφέροντα αυτά.
Για αυτό, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν αγωνιστούμε να απαλλαγεί η κοινωνική ασφάλιση και όλη η ζωή μας απ’ ό,τι εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας:
* Από τη μηχανή του χρέους, που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε και τα αποθεματικά των ταμείων. Γι’ αυτό απαιτούμε: πλήρη διαγραφή του χρέους.
* Από τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», στο βωμό των οποίων θυσιάζονται οι κοινωνικές δαπάνες κι οι ασφαλιστικές ανάγκες. Γι’ αυτό απαιτούμε: αύξηση των κοινωνικών δαπανών με επιβάρυνση της εργοδοτικής πλευράς και όχι των μισθών.
* Από τους νόμους των αγορών και των τραπεζών, που εξανεμίζουν τα αποθεματικά των ταμείων στο όνομα της υψηλότερης «απόδοσης». Γι’ αυτό απαιτούμε: έξω οι τράπεζες και οι αγορές από τα ταμεία, έξω τα ταμεία από το χρηματιστηριακό τζόγο.
* Από τις απαιτήσεις των εργοδοτών, των «επενδυτών» και της «ανάπτυξης», που θέλουν μια τυπικά ή ουσιαστικά ανασφάλιστη εργασία, με τη μείωση της εισφοράς τους ή κάλυψή της από το κράτους (δηλ. απ’ τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσω της φορολογίας).
* Από τη μέγγενη του ευρώ και της ΕΕ, που βρίσκονται -χρόνια τώρα, αλλά και στην εποχή των μνημονίων- πίσω από κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο. Γι’ αυτό απαιτούμε: μη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων της ΕΕ. Ρήξη/έξοδο από ευρώ και ΕΕ.
* Από τα τρία μνημόνια και κάθε κυβέρνηση ή μηχανισμό που τα προωθεί.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τα καταφέρουμε! Δεν έχουμε άλλη προοπτική απ’ το να ανοίξουμε το βήμα μας σ’ αυτή τη κατεύθυνση! Να πάμε αλλιώς για να μη πάμε άλλο πίσω! Όλοι μια γροθιά, όλοι στη μάχη!
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ και ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
Last Updated (Tuesday, 02 February 2016 12:11)
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΤΑΠ34 απαγόρευσαν την έκφραση γνώμης σε 3000! ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΕΣΑΚ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διαφυλάξουν τα ιερά και όσια του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού.
Στην καταστατική συνέλευση του Σαββάτου με 34 ψήφους έναντι 20, πάρθηκε η πρωτοφανής απόφαση να μην επιτραπεί στους 3000 συναδέλφους μέλη του σωματείου να κρίνουν τις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό. Οι 34 συνάδελφοι που σήκωσαν τα χέρια τους στη σχετική ψηφοφορία, έκριναν ότι θα έπρεπε οι λίγες δεκάδες που συμμετείχαν στη συνέλευση να αποφασίσουν ποιες από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του καταστατικού θα έμπαιναν σε πανελλαδική ψηφοφορία. Δηλαδή, να αποφασίσουν οι 34 για το σύνολο των μελών του ΣΕΤΑΠ!! Το σημερινό καταστατικό προβλέπει ότι αν δεν υπάρχει η αναγκαία απαρτία σε καταστατική συνέλευση (1/2 των μελών), η συνέλευση «αποφασίζει και παραπέμπει τις αλλαγές σε πανελλαδική ψηφοφορία». Η διαπαραταξιακή επιτροπή του ΔΣ, η οποία συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε τις προτάσεις που κατατέθηκαν, είχε συμφωνήσει ότι το σύνολο των προτάσεων θα τεθεί σε πανελλαδική ψηφοφορία. Αυτό ανατράπηκε στη συνέλευση, όπου ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ και ΕΣΑΚ από κοινού υποστήριξαν ότι η συνέλευση θα έπρεπε να κρίνει και να αποφασίσει για ποιες προτάσεις θα ερωτηθούν οι συνάδελφοι. Φυσικά, η συνέλευση είναι το ανώτερο όργανο και μπορεί να αποφασίσει για κάθε ζήτημα και είναι στη διακριτική ευχέρεια των μελών της συνέλευσης να κρίνουν για ποιο θέμα μπορούν να πάρουν απόφαση. Κάθε απόφαση όμως κρίνεται και η συγκεκριμένη είναι μια απόφαση παράλογη, αυθαίρετη, βαθιά αντιδημοκρατική. Ευθύνη για αυτήν την απόφαση έχουν φυσικά όσοι την ψήφισαν, αλλά και όσοι την επέτρεψαν με την απουσία τους από τη συνέλευση.
Θεωρούν ηλίθιους τους συναδέλφους
Υπήρχε βέβαια «λόγος σοβαρός» για μια τέτοια αυθαιρεσία. Η πρόταση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας να τροποποιηθεί το άρθρο 53 με την προσθήκη «Κάθε συνδικαλιστικό στέλεχος μπορεί να αποσπάται για δύο συνεχόμενες θητείες και για κάθε νέα απόσπαση πρέπει να μεσολαβεί εργασία στην τράπεζα», ήταν αυτή που κινητοποίησε και ένωσε ΔΗΣΥΕ,ΔΑΚΕ και ΕΣΑΚ. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για να στηριχτεί αυτή η απόφαση είναι μνημειώδη. Κάποιοι θεώρησαν ότι οι συνάδελφοι θα μπερδευτούν με τόσες προτάσεις, θεωρώντας μάλλον ότι τα μέλη του ΣΕΤΑΠ είναι ένα τσούρμο ηλίθιοι. Στην ουσία ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ θεώρησαν ότι οποιαδήποτε πρόταση τροποποίησης δεν έχει τη δική τους έγκριση δεν πρέπει να μπει σε πανελλαδική ψηφοφορία. Ενώ από την πλευρά της ΕΣΑΚ ακούσαμε διάφορες αστειότητες όπως ότι μια τέτοια πρόταση συμπλέει με τις προτάσεις της τρόικας για περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, ότι ρίχνει νερό στο μύλο της εργοδοσίας, ότι είναι πρόταση που η ίδια η διοίκηση ασπάζεται. Η πρότασή μας φυσικά δεν αφορά σε κανέναν περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, ούτε στον περιορισμό των αποσπασμένων. Το μόνο που περιορίζει είναι το γραφειοκρατικό συνδικαλισμό. Ο συνδικαλισμός δεν είναι δουλειά των λίγων εκλεκτών και μονίμως αποσπασμένων, αλλά όλων των εργαζομένων. Οι εκπρόσωποί μας δεν πρέπει να λειτουργούν με την λογική της ανάθεσης αλλά να συντονίζουν τις δράσεις και τις αποφάσεις που παίρνουν οι εργαζόμενοι μέσα από διαδικασίες βάσης για κάθε ζήτημα. Θυμίζουμε ότι την ίδια λυσσαλέα επίθεση είχαμε δεχθεί και όταν συζητούσαμε στο ΔΣ και στο Γενικό Συμβούλιο το θέμα της μείωσης των οικονομικών αποζημιώσεων των εκλεγμένων. Στη συνέλευση του Σαββάτου δεν απαιτήσαμε από κανέναν να συνταχθεί με την πρότασή μας, αλλά ζητήσαμε να τεθεί αυτή στην κρίση των συναδέλφων μας. Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες δυνάμεις αρνήθηκαν να το κάνουν, δείχνει ότι τρέμουν τη γνώμη όλων αυτών που «εκπροσωπούν», τρέμουν την πιθανότητα να ξαναγυρίσουν στη δουλειά, να αναγκαστούν να έρθουν σε σύγκρουση με την τρομοκρατία των περιφερειακών και των διευθυντών, να τηρήσουν το ωράριο, να εναντιωθούν στην στοχοθεσία, να,…, να…, να κάνουν δηλαδή όλα όσα εκ του ασφαλούς ζητούν από τους εργαζόμενους.
Τέλος, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την κριτική που έγινε στην πρότασή μας για εκλογές στο σύλλογο κάθε 2 χρόνια. Ακούστηκε από έναν από τους μονίμως αποσπασμένους (ΔΑΚΕ) ότι μια τέτοια πρόταση είναι αντίθετη με το Νόμο 1264, αποδεικνύοντας ότι είναι παντελώς άσχετος με το αντικείμενο. Ο συγκεκριμένος, με την άγνοιά του για στοιχειώδη ζητήματα, απλά αποδεικνύει το πόσο καλά κάνουν τη δουλειά τους αυτοί οι κύριοι.
Last Updated (Tuesday, 26 January 2016 11:38) Να σταματήσουμε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησηςΤο νέο ασφαλιστικό σφαγείο και ο ΕΛΕΜ
Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έκτρωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, κινείται στα πλαίσια του μνημονίου που έχει υπογραφεί από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙ το καλοκαίρι και είναι σε πλήρη συμπόρευση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ. Είναι ένα αντεργατικό νομοσχέδιο που χειροτερεύει δραματικά τους όρους ασφάλισης και συνταξιοδότησης του συνόλου των εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, κατεδαφίζοντας τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα είχε και μετατρέποντας την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση. Παράλληλα συνθλίβει αυτοαπασχολούμενους, μεσαία στρώματα, μικρομεσαίους αγρότες και τη νέα γενιά . Πρόκειται για πρωτοφανή αντεργατική αναδιάρθρωση, σε συνέχεια των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, που αύξησαν τα όρια ηλικίας στα 67 χρόνια ή στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς.
Αν οι προτάσεις της κυβέρνησης γίνουν νόμος του κράτους, οι συνέπειες θα είναι
1)Μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις Το αναλογικό τμήμα της σύνταξης υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο λόγω του ότι ο συντάξιμος μισθός καθορίζεται με το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου και οι συντελεστέςαναπλήρωσης μειώνονται δραστικά (46% από 70% σήμερα και 90% που ήταν παλιότερα), ώστςε η τελική σύνταξη να είναι μειωμένη για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2016 από 15% έως 30%. Πρόκειται για τη «σφαγή» των «νέων» συνταξιούχων. Για τις κύριες συντάξεις, οι οποίες ήδη καταβάλλονται, αναφέρεται ότι θα επανυπολογιστούν με βάση τα όσα ισχύουν για τους «νέους» συνταξιούχους και ότι όταν προκύπτει μείωση, αυτή θα δίνεται ως προσωπική διαφορά, η οποία όμως θα βαίνει μειούμενη μετά το 2018 που λήγει το μνημόνιο, με συνέπεια τη μείωση των συντάξεων και των νυν συνταξιούχων. Ωστόσο, μειώσεις έχουν γίνει στις καταβαλλόμενες συντάξεις λόγω αύξησης της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη σε 6%, λόγω μείωσης της κατώτερης σύνταξης για όσους/σες συνταξιοδοτούνται μετά την 1/7/2015, και λόγω αύξησης από 19-8-2015, της ποινής κατά 10% επιπλέον για όσους κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης. Η εγγυημένη, υποτίθεται, από το κράτος εθνική σύνταξη, ύψους 384 ευρώ, δίνεται με τέτοιες προϋποθέσεις που μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων – κυρίως ΑμεΑ με αναπηρία μικρότερη του 80% και όσοι/ες φύγουν με μειωμένη σύνταξη πριν την ηλικία των 67 ετών - θα παίρνουν πολύ λιγότερα από αυτό το ποσό.
2)Στις επικουρικές συντάξεις εφαρμόζεται για όλους/ες η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που μετονομάζεται σε κανόνα βιωσιμότητας και προβλέπει συνεχείς μειώσεις τους, ενώ για τις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές αναφέρεται ότι μετά την 31/7/2018 θα ισχύσουν και για αυτές οι μειώσεις. Οι επικουρικές έχουν μειωθεί κατά 6% λόγω θέσπισης αντίστοιχου ποσοστού κράτησης για την υγειονομική περίθαλψη.
3)Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές μόνο για την επικουρική ασφάλιση κατά 1% για τους εργοδότες (είχαν όμως ήδη μειωθεί κατά 3,9%), και κατά 0,5% για τους εργαζομένους, που σημαίνει νέα μείωση του μισθού μας
4)Για τις εφάπαξ παροχές καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος, σύμφωνα με τον οποίο οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 15%, ενώ αυτές για τα μερίσματα του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων θα φτάσουν στο 30%.
5) Άμεση μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και πλήρης εξάλειψη του επιδόματος από 1/1/2020. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 οικογένειες θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος 193 ευρώ κατά μέσο όρο.
6)Αυξάνονται δραστικά οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και, κυρίως, των αγροτώνπου τριπλασιάζονται από 7% σε 20%.
7)Κατάργηση των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης από το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
8)Κατάργηση ταμείων και των ειδικών διατάξεών τους με την ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο φορέα. Η ενοποίηση έχει σκοπό μόνο την εξίσωση όλων των παροχών τους σε χαμηλότερα επίπεδα. Η δική μας αντίθεση, είναι από αυτή τη σκοπιά, κι όχι από σκοπιά αντίθεσης σε ενιαίο ταμείο για όλους τους μισθωτούς. Τέλος τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό δεν θα εξαντληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά θα παίρνονται κι άλλα, αν απαιτείται από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ
Μέσα στο νέο ασφαλιστικό Αρμαγεδώνα, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται και η δήμευση των αποθεματικών του ΕΛΕΜ. Συγκεκριμένα στο Άρθρο 51 στην παράγραφο 5α αναφέρονται τα εξής: «Το σύνολο της περιουσίας του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Μελών Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας (ΕΛΕΜ) του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΥΠΑΤΕ) περιέρχεται αυτοδίκαια στο ΕΤΕΑ, χωρίς καταβολή φόρου, τέλους ή δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου, ΟΤΑ ή άλλων προσώπων, το δε ΕΤΕΑ βαρύνεται με την καταβολή της σύνταξης των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΕΛΕΜ και για το πέρας του προβλεπόμενου από το άρθρο 10 του κανονισμού ΕΛΕΜ χρόνου συνταξιοδότησης.» Κι αυτό παρότι ο ίδιος ο σημερινός υπουργός είχε γνωματεύσει το 2011 ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παραβιάσει κάθε κόκκινη γραμμή για να υλοποιήσει τη νέα μνημονιακή συμφωνία. Η κίνηση αυτή δημεύει ένα κεφάλαιο που σχηματίστηκε από εισφορές εργαζομένων – οι οποίοι όμως παίρνουν σύνταξη από άλλον φορέα – για να το ρίξει στη «μαύρη τρύπα» των απαιτήσεων της τρόικας και της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους. Το κεφάλαιο αυτό πρέπει να επιστρέψει στους εργαζόμενους και να προστατευθεί από τη σχεδιαζόμενη δήμευση. Η μόνη ασφαλής προστασία των αποθεματικών του ΕΛΕΜ είναι η απόσυρση του σφαγιαστικού σχεδίου νόμου.
Να αποσυρθεί το αντεργατικό – αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο
Ο αντιασφαλιστικός νόμος δεν έρχεται για να «σώσει» το ασφαλιστικό! Αποσκοπεί στο να ενισχυθούν τα κέρδη της αστικής τάξης, τα «επενδυτικά» κίνητρα στα ντόπια και ξένα αρπακτικά, η εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού χρέους, η υποταγή στο δημοσιονομικό σφαγείο της ευρωζώνης. Είναι μια στρατηγική απάντηση του κεφαλαίου και της ΕΕ στην καπιταλιστική κρίση, για να σώσουν τα κέρδη τους μέσα από τη δουλοποίηση των εργαζομένων. Η δημοσιοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης συνιστούν κήρυξη πολέμου απέναντι στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της χώρας. Οι συνέπειες θα είναι δραματικές για όλους παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει εν τη γενέσει του κάθε κοινό μέτωπο για την ανατροπή της πολιτικής της, με πλαστούς διαχωρισμούς. Σε αυτόν τον πόλεμο πρέπει να συνταχτούμε ως ΣΕΤΑΠ με το σύνολο των εργαζομένων που θα δώσουν τη μάχη για να μην περάσει αυτό το σχέδιο νόμου. Τέτοιες μεγάλες μάχες είτε κερδίζονται από όλους είτε χάνονται για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Οι όποιες προσπάθειες για επιμέρους εξαιρέσεις και συντεχνιακές διεκδικήσεις ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης και είναι πλέον εντελώς αναποτελεσματικές, όπως μας έχει διδάξει το πρόσφατο παρελθόν. Θυμίζουμε την εξαίρεση της ΑΤΕ από τις περικοπές του ευρύτερου δημόσιου τομέα το 2010 στις απαρχές της εφαρμογής του μνημονίου. Η εξαίρεση αυτή είχε διάρκεια λίγους μήνες, όμως κράτησε το ΣΕΑΤΕ μακριά από τις κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου. Θυμίζουμε επίσης, την απόφαση του 2012 να μετατρέψουμε την απεργία ενάντια στην εκχώρηση της ΑΤΕ στην Πειραιώς σε απεργία για τη διαπραγμάτευση των όρων ένταξής μας στην Πειραιώς. Να μετατρέψουμε δηλαδή έναν πολιτικό αγώνα που αφορούσε το σύνολο των εργαζομένων και μπορούσε να διεκδικήσει τη συμπαράσταση τους σε έναν στενό συντεχνιακό αγώνα. Η απόφαση εκείνη που προτάθηκε ομόφωνα από το τότε Δ.Σ. (ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, Συσπείρωση, ΕΣΑΚ) και επικράτησε στη συνέλευση απέναντι στη δική μας πρόταση, οδήγησε στη συντριπτική ήττα εκείνης της κινητοποίησης και στις ατομικές συμβάσεις.
Όλοι σε θέση μάχης. Να ξεπεράσουμε τα όρια που βάζει ο γραφειοκρατικός, ο υποταγμένος εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Δεν περιμένουμε τα αποτελέσματα της «διαπραγμάτευσης» - κοροϊδίας. Καλούμε τώρα όλες τις μαχόμενες δυνάμεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση σε ένα ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής της επίθεσης, σε μια πραγματική και όχι εικονική μάχη για να μπλοκάρουμε το νέο αντιασφαλιστικό νόμο. Ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μείνει στα χαρτιά. Να μην τολμήσουν να τον φέρουν στη Βουλή. Να διαμορφωθεί καυτό έδαφος οργής παντού με μαζικά συλλαλητήρια, καταλήψεις, δυναμικές ενέργειες ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου, με κλιμάκωση, που να μην επιτρέψει να καταπατηθεί για μια ακόμη φορά η λαϊκή θέληση. Να πάρουμε απόφαση για τη στάση μας συνολικά απέναντι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη συνέλευση στις 23/01. Να προχωρήσουμε άμεσα σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία σε συντονισμό με τα άλλα σωματεία των τραπεζών και απεύθυνση στην ΟΤΟΕ. Να συμβάλλουμε σε κοινό πανεργατικό μέτωπο, συντονισμός εργαζομένων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, ανέργων, νεολαίας, αυτοαπασχολούμενων και φτωχομεσαίας αγροτιάς.
Διεκδικούμε : ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια και οι ρυθμίσεις των μνημονίων. Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος, τα δις που αρπάχτηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ΔΝΤ. - Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα με δικαίωμα πρόσβασης σε όλους. -Πλήρης ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη για κάθε εργαζόμενο ή άνεργο. -Ανατροπή όλων των περικοπών από το 2009 και μετά. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Κατώτερη σύνταξη ίση με το βασικό μισθό. -Πλήρης σύνταξη στα 60 για τους άνδρες (55 για τις γυναίκες) ή στα 30 χρόνια εργασίας. Σύνταξη στα 55 (50 για τις γυναίκες) για τα βαρέα και ανθυγιεινά. -Επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία των αποθεματικών που υπεξαίρεσαν κράτος και εργοδότες. -Παύση πληρωμών – μονομερής διαγραφή του χρέους εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία. -Έξοδος από Ε.Ε. και ευρωζώνη.
Last Updated (Monday, 18 January 2016 10:28) ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΤΑΠ ΣΤΙΣ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016
Οι αλλαγές που προτείνει η Αγωνιστική Πρωτοβουλία για το καταστατικό του ΣΕΤΑΠ
Στη συζήτηση που έχει ανοίξει στο σύλλογο για την τροποποίηση του καταστατικού του ΣΕΤΑΠ και εν’ όψει της καταστατικής συνέλευσης του ΣΕΤΑΠ στις 23 Ιανουαρίου, προτείνουμε τις παρακάτω αλλαγές:
1. Να δίνεται η δυνατότητα εγγραφής στο σωματείο σε όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους.
Να γίνει τροποποίηση στο άρθρο 8 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ: «Μέλη του Σωματείου είναι οι πρώην εργαζόμενοι της Αγροτικής Τράπεζας, που παρέχουν πλέον τις υπηρεσίες τους στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων, στην Τράπεζα Πειραιώς, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και δηλώσουν ότι αποδέχονται ανεπιφύλακτα τις διατάξεις του Καταστατικού καθώς και τις νόμιμες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, του Γενικού και του Διοικητικού Συμβουλίου.»
Να γίνει: «Μέλη του Σωματείου είναι οι πρώην εργαζόμενοι της Αγροτικής Τράπεζας, που παρέχουν πλέον τις υπηρεσίες τους στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων και ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους στην Τράπεζα Πειραιώς, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και δηλώσουν ότι αποδέχονται ανεπιφύλακτα τις διατάξεις του Καταστατικού καθώς και τις νόμιμες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, του Γενικού και του Διοικητικού Συμβουλίου.»
2. Να γίνονται εκλογές κάθε δύο χρόνια
Σε μια περίοδο ραγδαίων εξελίξεων, η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία είναι αναγκαία. Ισχυρό σωματείο είναι όποιο έχει ενεργά μέλη και ανάλογες διαδικασίες (αποφάσεις μέσα από γενικές συνελεύσεις, συχνές γενικές και περιφερειακές συνελεύσεις). Στοιχείο αυτής της ενεργής συμμετοχής πρέπει να είναι και η όσο το δυνατόν πιο συχνή εκλογή των οργάνων του σωματείου. Προτείνουμε λοιπόν, οι εκλογές να πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια αντί για κάθε τρία που ισχύει σήμερα. Για να γίνει αυτό πρέπει να τροποποιηθούν τα σχετικά άρθρα:: 25, 27, 30, 38, 41 και 44. 3. Φρένο στις πολύχρονες συνδικαλιστικές απαλλαγές
Να γίνει τροποποίηση στο άρθρο 53 ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ: «Με απόφαση του Δ.Σ. στα Γραφεία του Συλλόγου αποσπώνται Συνδικαλιστικά Στελέχη, ανάλογα με τη δύναμη των παρατάξεων μετά από κάθε εκλογή, για την προώθηση των δρα-στηριοτήτων και εργασιών του Συλλόγου και αναλαμβάνουν αρμοδιότητες σύμφωνα με το παρόν Καταστατικό και τις Ειδικές Αποφάσεις του Δ.Σ. Ο Πρόεδρος, Ο Γενικός Γραμματέας, ο Οργανωτικός Γραμματέας και ο Ταμίας του Συλλόγου αποσπώνται οπωσδήποτε στα Γραφεία του.» Να γίνει: «Με απόφαση του Δ.Σ. στα Γραφεία του Συλλόγου αποσπώνται Συνδικαλιστικά Στελέχη, ανάλογα με τη δύναμη των παρατάξεων μετά από κάθε εκλογή, για την προώθηση των δρα-στηριοτήτων και εργασιών του Συλλόγου και αναλαμβάνουν αρμοδιότητες σύμφωνα με το παρόν Καταστατικό και τις Ειδικές Αποφάσεις του Δ.Σ. Ο Πρόεδρος, Ο Γενικός Γραμματέας, ο Οργανωτικός Γραμματέας και ο Ταμίας του Συλλόγου αποσπώνται οπωσδήποτε στα Γραφεία του. Κάθε συνδικαλιστικό στέλεχος μπορεί να αποσπάται για δύο συνεχόμενες θητείες και για κάθε νέα απόσπαση πρέπει να μεσολαβεί εργασία στην τράπεζα.»
Συνδικαλιστές που έχουν δεκαετίες να δουλέψουν, δεν μπορούν ούτε να καταλάβουν, ούτε να εκπροσωπούν εργαζόμενους που πλέον δουλεύουν 10 και 12 ώρες χωρίς να πληρώνονται καμία υπερωρία. Το εκφυλιστικό αυτό φαινόμενο πρέπει να σταματήσει. Η τροποποίηση που προτείνουμε, βάζει τέρμα στις πολύχρονες συνδικαλιστικές απαλλαγές.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ) www.apeate.gr, Τηλ. 210/3644906
Last Updated (Friday, 22 January 2016 14:22) |